Wij zijn Europese Ambassadeurs van EEB1: Jij binnenkort ook?

Onze school is sinds juni 2019 een EPASschool geworden. Wat betekent EPAS nu precies? En waarom zijn we naar het Europees parlement in Brussel gegaan? 

Op vrijdag 21 juni 2019 ben ik, Caitlin, samen met Ben en Caroline (toen waren we nog leerlingen van S4) naar het Europees parlement gegaan. Wat deden we daar? Samen met onze senior ambassadeurs ontvingen we het certificaat en het EPAS-label tijdens de ceremonie voor nieuwe EPAS leden. 

Dit is een foto van de ceremonie in juni 2019 in het Europees parlement in Brussel. Maar eerst … 

Wat is EPAS? 

EPAS betekent in het Engels European Parliament Ambassador School. Het is een titel die elke school in de Europese Unie kan ontvangen maar enkel en alleen wanneer de school een Europese dimensie met zich meedraagt en heel wat Europese activiteiten en programma’s (zoals een uitwisselingsprogramma) voor leerlingen organiseert. Wij zijn heel fier dat we deze titel/label kregen. Dit is een lijst van alle EPAS-scholen in België. Vind je onze school terug in de lijst? Zoek maar. 

Om de EPAS-titel krijgen moet de school heel wat criteria eerbiedigen: Enthousiaste « junior en senior ambassadeurs » hebben, een Europese activiteit organiseren op school, een EU punt organiseren,… 

Hoe verliep de procedure nu precies? 

Tijdens de maand mei 2019 -toen we nog geen label/titel hadden- kwam een EPAS-jurylid naar onze school om de senior en de junior ambassadeurs te interviewen (in het Nederlands). Deze dame stelde vragen over hoe wij Europese dimensie ervaren hier op school en welke acties onze school over Europa onderneemt. Ook interviewde deze dame onze directeur. Dit alles maakte deel uit van de EPAS-procedure. 

Al deze gespreken waren heel positief en een paar weken later kregen wij het bericht dat wij uitgenodigd werden op de EPAS-ceremonie in het Europees parlement om samen ons label en certificaat in ontvangst te mogen nemen. 

Grote EPAS- banner in het Platongebouw 

Heb je het al gezien? Op dit moment hangt er een heel grote banner van het Europees parlement in Straatburg aan de muur van het gebouw Platon op de derde verdieping.  

Wil jij junior ambassadeur worden in het EPAS-team? 

Om al onze activiteiten hier op school nog meer vorm te geven verwelkomen graag wij nieuwe leden in ons team van junior ambassadeurs.  

Zit je in S4 of S5? Heb je veel ideeën? Spreek je graag Nederlands en ook andere talen? Werk je graag in een team? Vind je Europa en haar waarden heel boeiend? Spreek Ben Haitsma,  Caroline Grolleman of mij (Caitlin O’Connor) aan om meer te vernemen. Wie weet werk je weldra met ons samen? 

Wat moet je doen? Schrijf een korte mail naar mevrouw De Temmerman om te laten weten dat je interesse hebt om een junior ambassadeur te worden hier op EEB1: ilka.de-temmerman@teacher.eursc.eu 

Caitlin O’Connor / S5FR / EEB1 Uccle 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée.